Uni Life: Σωστή οργάνωση και διαχείριση χρόνου

Όλοι λίγο πολύ, θεωρούμε πως το 24ωρο δεν είναι ποτέ ικανοποιητικό. 

Αν υπάρχει κάποιος, που μπορεί να κάνει όλα όσα πραγματικά επιθυμεί σε μία μέρα, τότε θέλω να τον γνωρίσω (με κάθε ειλικρίνεια). Δεν καταφέρνω να τα πραγματοποιήσω όλα, αλλά τουλάχιστον ... τα περισσότερα. 

Στο σημερινό άρθρο, θα σου πω τους δικούς μου τρόπους που με βοηθάνε να το ικανοποιήσω σε ένα μεγάλο βαθμό. 


1. Λίστα
Το πρώτο και πιο βασικό! Μάζεψε όλες τις υποχρεώσεις που έχεις να ολοκληρώσεις μέσα στην μέρα σου, σε μία λίστα. Είτε σε μία κόλλα χαρτί, είτε στις σημειώσεις του τηλεφώνου σου, για να έχεις την ευκαιρία να διαγράψεις ό,τι πραγματοποιήσεις. Έτσι, θα πάρεις και εσύ την ικανοποίηση πως τελειώνουν σιγά σιγά. 
  
2. Σειρά Προτεραιοτήτων 
Αφού λοιπόν έχεις φτιάξει την λίστα σου, βάλε τα όλα, σε μία σειρά προτεραιότητας. Ξεκίνησε με αυτά που είναι απαραίτητα να τελειώσουν σήμερα και έπειτα κατέληξε μ'αυτά που μπορείς να τα κάνεις μία από τις επόμενες μέρες. Εγώ προσωπικά, υπογραμμίζω με κόκκινο μαρκαδόρο τα επείγοντα, με πορτοκαλί τα δευτερεύοντα και 
με κίτρινο τα τελευταία. Ένας άλλος τρόπος   είναι να σημειώνεις με θαυμαστικά τον 
βαθμό προτεραιότητας ξεκινώντας  από τα τρία και καταλήγοντας στο ένα αντίστοιχα. 


3. Βραδινή ετοιμασία
Το βράδυ είναι ο καλύτερος σου σύμμαχος. Μπορείς να ετοιμάσεις όλα τα αντικείμενα που θα χρειαστείς μέσα στην μέρα, όπως τα ρούχα που θα φορέσεις το πρωί, τετράδια, βιβλία, φαγητό κτλ. Μ'αυτό τον τρόπο, θα γλιτώσεις πάρα πολύ χρόνο το πρωί και θα είσαι και εσύ πιο χαλαρός μέσα στην μέρα. 



4. Ατζέντα
Αγόρασε ένα planner, journal ή ότι άλλο σε βολεύει,   για   να   σημειώνεις   κάθε   σου
υποχρέωση ώστε να μην την ξεχνάς.  Αυτό θα σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι τον χρόνο 
σου και να μπορείς να υπολογίζεις περίπου, τι και πότε θα κάνεις τις υπόλοιπες σου ασχολίες.  
  
5. Πρόγραμμα
Αφού έχεις σημειώσει τις εκδηλώσεις και τις σημαντικές υποχρεώσεις σου, μπορείς να ενσωματώσεις ενδιάμεσα όλα τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα που έχεις να κάνεις στην καθημερινότητα σου. Εκμεταλλεύσου όλα τα κενά όσο μικρά και αν είναι, για να χωρέσεις όσες περισσότερες δουλίτσες μπορείς. Σημείωσε τα πάντα! Από το να πας για καφέ με τους φίλους σου, μέχρι το τι ώρα θα φας. Είναι πολύ σημαντικό, για να το τηρήσεις όσο περισσότερο γίνεται.  


6. Προθεσμίες
Συμμάζεψε όλες τις προθεσμίες σου σε ένα χαρτάκι, το οποίο θα έχεις στον εργασιακό σου χώρο. Θυμήσου να σημειώσεις μία ή δύο ημέρες πριν από την καθορισμένη, ώστε να έχεις τελειώσει εγκαίρως και χωρίς να χρειαστεί να μείνεις τελευταία στιγμή και να τρέχεις.  

                                               7. Υπενθυμίσεις 
Σου έχω μιλήσει και σε προηγούμενα άρθρα, για το πόσο με έχει βοηθήσει η υπενθύμιση στο κινητό. Είναι από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές που έχεις στο κινητό σου και εσύ δεν την εκμεταλλεύεσαι. Για οτιδήποτε πρέπει να κάνεις και δεν θέλεις να ξεχάσεις (και ξέρεις πως ίσως δεν θα δεις την ατζέντα σου), πρόσθεσε το εκεί. Αυτό θα σε υπενθυμίζει όσες φορές το καθορίσεις εσύ. 


8. Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Αυτές οι εφαρμογές μπορεί να μας έχουν βοηθήσει αρκετά, αλλά στον τομέα της διαχείρισης χρόνου μας έχουν καταστρέψει. Πόσες φορές ανέβαλες κάτι γιατί έχασες χρόνο χαζεύοντας στο Instagram ή στο Facebook; Καθόρισε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές μέσα στην μέρα που θα τις χρησιμοποιείς. Μην τις χρησιμοποιείς σκόρπια μέσα στην μέρα σου, γιατί το μόνο που θα πετύχεις είναι να καθυστερείς να τελειώσεις τις δουλειές της μέρας σου.


Ελπίζω να περνάς υπέροχα!

0 Σχόλια