LifeStyle: Όχι άλλο πλαστικό!


Δεν θα πεθάνουμε από το πλαστικό!!!

Τις προάλλες, καθώς χάζευα στο YouTube, έπεσα πάνω σε ένα σχετικό βίντεο και συνειδητοποίησα πόσο πλαστικό χρησιμοποιώ στην καθημερινότητα μου. Έπαθα σοκ! Είπα και εγώ να δω κάτι να χαλαρώσω και ταράχτηκα ακόμη πιο πολύ.

Θέλω και εσύ να σκεφτείς πόσο πλαστικό χρησιμοποιείς σε μία μέρα και πόσο σε ένα χρόνο. Πανικός!!! Σκέψου τώρα, πόσο πλαστικό χρησιμοποιεί ολόκληρος ο πλανήτης μαζί. Χάος!!!

Το ήξερες ότι το 85% των απορριμμάτων στην θάλασσα είναι πλαστικό; Και όμως. Διάβασε ακόμη κάτι τώρα ... 51 τρισεκατομμύρια αντικείμενα από πλαστικό, βρίσκονται στη θάλασσα και σκοτώνουν καθημερινά, χιλιάδες ζωές. Από την δική μας αναισθησία, έχει επηρεαστεί ολόκληρος ο πλανήτης. Ακόμη και οι καιρικές συνθήκες έχουν τρελαθεί. Σε λίγο θα βρέχει 300 μέρες τον χρόνο στην Κύπρο και στο Λονδίνο θα έχει ήλιο.

Ξέρω ότι υπάρχουν άλλα, πολύ πιο σημαντικά θέματα να λύσουμε, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε και εμείς. Μένουμε στην σκέψη, πως αυτό το πρόβλημα είναι πιο σημαντικό από το άλλο και μετά βρίσκουμε ένα άλλο πολύ πιο σημαντικό ... και στο τέλος; Δεν διορθώνουμε κανένα! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από κάπου.  

Εγώ λέω να ξεκινήσουμε από τα λίγο πιο εύκολα. Και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, έχει αρκετά προβλήματα και ίσως είναι πιο σημαντικό, αλλά είναι πιο δύσκολο, εμείς ως απλοί πολίτες, να το διορθώσουμε. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια, ξεκινάει και τελειώνει σε εμάς. Αν δεν θέλεις να φτάσουμε στο σημείο, να πρέπει να φύγουμε  από τον πλανήτη για να χωρέσουν τα σκουπίδια, τότε πρέπει να δράσουμε άμεσα! Πολύ ακραίο, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, θα φτάσουμε και σε αυτό το σημείο, πολύ πιο σύντομα, από όσο φαντάζεσαι. 

Πιο κάτω σου έχω 5 εύκολους και πρακτικούς τρόπους, για να δώσουμε τέλος σε όλη αυτή την καταστροφή.

1. Glass Water Bottle

Πες μου αλήθεια, πόσες μπουκάλες έχεις χρησιμοποιήσει τον τελευταίο χρόνο; Είμαι σίγουρη πως έχεις χάσει το μέτρημα. Αν όχι, τότε μπράβο σου! Γιατί σπαταλάς τα χρήματα σου για να αγοράσεις πλαστικές μπουκάλες και δεν αγοράζεις μία φορά ένα γυάλινο μπουκάλι; Είναι πιο ακριβό, λογικό ... αλλά θα το έχεις για μία ζωή (αν δεν το σπάσεις). Επένδυσε σε 2-3 με τον καιρό, για να μπορείς να εξυπηρετείς τις καθημερινές σου ανάγκες. Ο κόπος που θα κάνεις για να τα πλένεις, αξίζει μόνο και μόνο στη σκέψη, πως με κάθε πλαστικό μπουκάλι που ΔΕΝ χρησιμοποιείς, σώζεις το λιγότερο μία ζωή. Γιατί δεν το κάνεις λοιπόν; 


2. Shopping Bags
Έχει γίνει νόμος, έχουν βουίξει οι τόποι και εσύ δεν τις χρησιμοποιείς αυτές τις τσαντούλες. Έχουν βγει σε διάφορα χρώματα, σχέδια, μεγέθη για να ικανοποιούν κάθε άνθρωπο, σε κάθε περίσταση. Εσύ επιμένεις να μην τις χρησιμοποιείς. Μην το αρνηθείς γιατί σε έχω δει! Μέχρι και "πρόστιμο" πληρώνουμε όταν χρησιμοποιούμε πλαστικές και πάλι τίποτα. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε; Πόσο δύσκολο σου είναι να αγοράσεις μία μικρή για τ' απολύτως απαραίτητα και άντε και κανα δυο μεγαλύτερες, τις οποίες θα χρησιμοποιείς; Οι μικρές γίνονται μπαλίτσες και χωράνε ακόμη και στη τσέπη σου και οι μεγάλες μπορούν να μείνουν στο αυτοκίνητο και να τις παίρνεις μαζί σου, όταν τις χρειάζεσαι. Δεν είναι δύσκολο. Αν θες σκέψου το και από οικονομικής άποψης. Οι πλαστικές σακούλες που έχεις αγοράσεις μέχρι σήμερα, κοστίζουν περισσότερο από 3 μεγάλες τσάντες επαναχρησιμοποίησης.


3. Paper Straws 
Ένα άλλο προϊόν το οποίο έχει σκοτώσει χιλιάδες ζωές, είναι τα καλαμάκια. Έχουν καταστρέψει τις τροφικές αλυσίδες και ακόμη υπάρχουν παντού. Αφού δεν μπορούν να "συμμορφωθούν" τα εστιατόρια, οι καφετέριες κτλ., μπορείς να τους αναγκάσεις εσύ να το κάνουν. Αγόρασε εσύ χάρτινα καλαμάκια. Για το σπίτι, επέλεξε τη μεγάλη συσκευασία, για να μην χρειάζεται να αγοράζεις συνεχώς και πάρε και μία μικρή για να έχεις στην τσάντα σου. Κάθε φορά που θα παίρνεις ένα ποτό και θα χρειάζεσαι καλαμάκι, θα χρησιμοποιείς τα δικά σου και αν το κάνουμε όλοι μας, θα μένουν τα καλαμάκια στις καφετέριες. Έτσι, ΔΕΝ θα χρειάζεται να αγοράσουν καινούρια και μ' αυτό τον τρόπο θα μειωθεί και η παραγωγή τους, μέχρι να σταματήσει εντελώς! 


4. Eco Packaging 

Είμαι σίγουρη πως και εσύ, έχεις αγοράσει προϊόντα τα οποία άνοιξες και πέταξες την συσκευασία τους το επόμενο λεπτό. Για παράδειγμα οι οδοντόκρεμες. Βρίσκονται ήδη σε μία συσκευασία και μερικές εταιρίες, προσθέτουν ακόμη μία. Ποιος ο λόγος, να βάλεις δεύτερη συσκευασία, η οποία με το που ανοιχτεί, θα πάει στα σκουπίδια; Αγόρασε και εσύ προϊόντα που δεν έχουν συσκευασία ή αν έχουν να μπορεί τουλάχιστον ν' ανακυκλωθεί και να είναι μόνο μία. Πολλές εταιρίες ξαναγεμίζουν τις παλιές συσκευασίες. Για παράδειγμα, τα κουτιά από τα μελάνια του εκτυπωτή σου μπορούν να γεμίσουν και δεύτερη και τρίτη φορά, αν το ζητήσεις. Δεν είναι κάτι που θα κοστίσει χρόνο ή χρήμα, μην σου πω ότι θα είναι και πιο φθηνά.


5. Bamboo Products
Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πολλά προϊόντα από μπαμπού. Στην αγορά θα βρείτε πολλά αντικείμενα, διαφόρων ειδών όπως θήκες κινητών, ματ τραπεζιού (αυτά που βάζουμε κάτω από τα πιάτα μας για να μην λερωθεί το τραπέζι ...), οδοντόβουρτσες, κουζινικά σκεύη (πιάτα, μπολ, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα), χτένα, ακόμη και καλαμάκια με το δικό τους καθαριστικό βουρτσάκι. Με την χρήση όλων αυτών των προϊόντων, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά αντικείμενα του σπιτιού μας. Τώρα θα μου πει,ς "Τι θα γίνει με όλα αυτά τα μπαμπού που θα κόβονται καθημερινά;". Έχεις δίκαιο, αλλά ο πλανήτης αντέχει να κόψουμε περισσότερα δέντρα, αλλά δεν μπορεί ν' αντέξει άλλο πλαστικό. Τα μπαμπού εκκρίνουν περισσότερη ποσότητα οξυγόνου σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτά που έχουμε στη φύση. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αντικείμενα, τότε θα αναγκαστούν να φυτέψουν πολύ περισσότερα μπαμπού και έτσι θα αυξήσουμε το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. 


Μπορούμε να το κάνουμε. Είναι όλα θέμα συνήθειας! Τι είναι μερικές αλλαγές, μπροστά στην ασφάλεια της προσωπικής σου υγείας; Και αν δεν σε νοιάζει η δική σου, τουλάχιστον σεβάσου τους γύρω σου! 
Ας βάλουμε όλοι από ένα μικρό λιθαράκι, για ν' ανοικοδομίσουμε έναν καλύτερο και πιο υγιή πλανήτη.




Ελπίζω να περνάς υπέροχα!

0 Σχόλια